Thailand's leading publisher of caliber trade publications

Faint Scents Makes Food Tastier

Asia Food Beverage Thailand Magazine Vol. 14 No. 77

Faint Scents Makes Food Tastier

faint-scentsTaste is the most complex sense depending on signals sent from both nose and tongue. Without the sense of smell, the perceived taste of food is blander. Based on this mechanism, food scientists create a ‘phantom aroma’ in food products to trick consumers into tasting something that has not been actually added. A study found that food with aroma of salt can make consumers sense food as saltier as well as sweet odors to make food sweeter. According to recent research, this phantom aroma is able to reduce salt used in food up to 35%.

ประสาทรับรสนั้นเป็นสัมผัสที่ค่อนข้างซับซ้อน โดยจะต้องอาศัยสัญญาณจากลิ้นและจมูกควบคู่ไปด้วย หากไม่ได้รับกลิ่นแล้ว จะทำให้รับรู้รสชาติได้จืดลงกว่าปกติ นักวิทยาศาสตร์ทางอาหารจึงใช้กลไกนี้ในการสร้างกลิ่นหลอกขึ้นมาใช้ในอาหาร เพื่อหลอกสมองให้ได้รับรสซึ่งไม่ได้มีอยู่จริงจากการศึกษาพบว่าอาหารที่มีกลิ่นของเกลือนั้นจะทำให้ผู้บริโภครู้สึกเค็มมากกว่าความเป็นจริงและก็เป็นเช่นเดียวกับกลิ่นหวานที่จะทำให้อาหารเหมือนมีรสหวานขึ้น โดยงานวิจัยล่าสุดพบว่ากลิ่นหลอกนี้ช่วยลดการใช้เกลือในอาหารลงได้ถึง 35%


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *